Презентацията ми на Digitex, 06.10.2011 – “Стартирате онлайн магазин? А знаете ли какво Ви очаква след това?”

Be Sociable, Share!

  В рамките на семинара на уеб събитието Digitex 2011, изнесох презентация на тема “Стартирате онлайн магазин? А знaете ли какво Ви очаква след това?”.

  Поради големия интерес и запитвания от присъстващите на лекцията и от хора, които не успяха да я посетят, публикувам нейно кратко резюме, което ще е в помощ на всички, които възнамеряват да се занимават с онлайн търговия.

  #1 Стартирате онлайн магазин? А знaете ли какво Ви очаква след това?

  Тази презентация ще помогне на всички Вас, които са започанли или възнамеряват да се захванат с търговия онлайн. На много места съм чувал “колко е по-евтино и бързо” да продаваш онлайн, отколкото офлайн.
  90% от клиентите, които идват при Stenik (и при наши колеги) със запитване за изработка на онлайн магазин, са на мнение (лично убеждение, мнение на техен познат или слух), че ще си изработят магазин на ниска цена и след това в кратки срокове ще имат високи продажби онлайн и малки разходи за поддръжка.

  #2 В памет на Steve Jobs

  “If today were the last day of my life, would I want to do what I am about to do today?”
  Steve Jobs, 1955 – 2011

  Тъй като денят на презентацията съвпадна с деня, в който почина създателят на Apple Steve Jobs, реших да започна с любима за мен фраза, произнесена в неговата реч на дипломирането в Станфорд 2005 г.
  Фраза, с която да отчетем почит към неговата личност, дела и творения и която да е прелюдия към следващия слайд на презентацията…

  #3 Ако днес е последният ден от живота ми, бих ли тръгнал да се занимавам с онлайн търговия?

  Превеждайки и трансформирайки фразата на Steve Jobs, може да си зададем въпроса. Но защо?
  Защото преди да се захванете с онлайн търговия е добре да сте запознати с всички пера на онлайн бизнеса, рисковете и големите разходи, които седят зад големите продажби.
  Важно: преди да стартирате – направете си сметка! Създайте си бизнес (или не-бизнес) план и вижте дали си заслужава да инвестирате времето за предполагаемата печалба.

  #4 За колко неща трябва да се грижите, когато имате онлайн магазин?

  Тук само ще загатна за точките, за които трябва да се грижите и да мислите, когато поддържате един онлайн магазин. А всички тези точки са Вашите разходи.

  • Технически (уеб) фактори
  • Разработка
  • Поддръжка – главно отстраняване на бъгове (често биват таксувани от фирмата, отговорна за поддръжката на сайта)
  • Доработки на онлайн магазина – ако разработите магазин за X пари, в следващата година заложете, че ще инвестирате 2 по X пари за доработки по сайта, които самите потребители и процеса на работа го изискват
  • Хостинг – колкото повече посещения, клиенти и продажби, толкова по-голям разход. Наемете си собствен сървър за по-голяма сигурност и конфиденциалност. Нали не искате продажбите Ви да бъдат “публични”?
  • Стока
  • Стока – закупуване на стока, разговори с партньори
  • Продажби
  • Логистика
  • Доставки – разходи по доставки, върнати пратки (често пропускано от търговците), рекламации
  • Грижи за клиентите
  • Услуги – допълнителни услуги, които да предлагате, за да сте пред конкуренцията
  • Комуникация – лице, което трябва да е в непрекъснат контакт с клиентите
  • Популяризиране на магазина
  • Промоции – измисляне на промоции, игри, кампании
  • Банери – постоянна разработка на рекламни банери за горните промоции
  • Реклама – разход за реклама с платени препратки, Google Adowrds, банери и др.
  • Newsletter – разпращане на мейли до потребителите Ви с актуални промоции, разход за софтуер за изпращане на мейли
  • SEO – разход по постоянната оптимиазция на сайта, която генерира в повечето случаи над 80% от продажбите на магазина
  • Конкуренция – конкурентите Ви могат да използват всяка пробойна в общите условия или да правят черен PR онлайн, на което Вие веднага трябва да отреагирате с допълнителен (обикновено непредвиден) ресурс

  Не гарантирам, че този списък е изчерпателен, но съдържа голяма част от факторите, които ще Ви гарантират посещения в онлайн магазина, продажби и лоялни клиенти.

  #5 Омагьосаният кръг на онлайн търговията

  Често след като онлайн бизнесът им потръгне, клиентите решават да инвестират още в магазина си и изпадат в следната ситуация:

  повече стока = повече средста = повече продажби
  повече реклама = повече средста = повече продажби
  повече оптимизация = повече средста = повече продажби

  …и т.н., но
  повече продажби = повече разходи,
  в т.ч. повече проблеми с клиенти, по-голяма от физически труд и време за обработване на поръчки и комуникация с клиенти.

  Затова и тук много добре онлайн ентусиастите е хубаво да си направят сметката, преди да инвестират повече в бизнеса си.

  #6 Готови ли сте да станете големи?

  Желанието на всеки търговец е в началото да инвестира малко, да види как ще “потръгнат нещата” и ако всичко е добре да се опита да стане голям, или поне не толкова малък. За да не изпуснете нишката и да не се чудите защо като “малък нещата вървяха”, а като “голям нещата са на минус”, си водете сметки още от самото начало на бизнеса.
  Не правете онлайн магазина, като “на шега”, а още от началото записвайте правилно приходите си и по-важно – отчитайте разходите и ги планирайте, защото те ще стават още по-големи.

  #7 Сентенция на Стефан Чорбанов за уеб дизайн услугите и онлайн търговията в България

  Високите цени на качествени уеб дизайн, онлайн маркетинг услуги и реклама, в комбинация с ниската покупателна способност на българина и малкия пазар правят задачата да имаш печеливш онлайн магазин сложно предизвикателство!

  Това твърдение може да потвърдят (а и на самата презентация го направиха) много мои колеги от други уеб дизайн агенции, както и клиенти, които вече са се сблъскали с този проблем.

  Ако желаете да имате силно онлайн присъствие и да продавате много, то една инвестиция от 5000 – 10 000 лв. само за разработка на онлайн магазин не трябва да Ви плаши.

  #8 И все пак да започнем ли? Кои имат предимство?

  Мога да разделя на 3 групи хората, които имат предимство при стартирането на онлайн бизнес и имат гарантиран успех:

  • Тези, които имат офлайн търговия/бизнес/магазин
  • Тези, които имат опит в уеб дизайн, разработка на уеб сайтове, оптимизация на сайтове или онлайн маркетинга
  • Тези, които имат пари (но само ако си намерят добър партньор от някоя от горните две групи)

  #9 How to get success?

  Don’t believe in “the secret”, just believe the facts… and always be the hardworker!

  Димитър Димитров и Стефан Чорбанов, Stenik

  #Дискусия от публиката

  След презентацията публиката задаваше 40 минути въпроси, които за съжаление няма да можем да ви представим, но искаме да отбележим една от най-интерсните теми:

  Иван Иванчев от Изи Онлайн АД породи много интересна дискусия, като даде за пример репортаж, излъчен по телевизията, в който се пропагандира как разходът на месец, за да имаш магазин в мол е 5000 лв., а разходът на месец да имаш онлайн магазин е 150 лв.

  Базирайки се на изброените по-горе факти, всички умни хора могат да си направят лесната сметка дали този репортаж е истина или пълна заблуда за ентусиазираните онлайн търговци. Ще се радваме да чуем и Вашето мнение в коментарите под статията!

  Благодаря на организатора на Digitex 2011 Ованес Ованесян за предоствената възможност, на публиката, която присъстваше на презентацията и многобройните й въпроси и на фотографиите на Стамен Стаменов.

  Stefan Chorbanov, Stenik at Digitex 2011, Sofia, Bulgaria

  Be Sociable, Share!

   Leave a comment

   Кой е Стефан Чорбанов?

   Stefan Chorbanov, Stenik
   От 2004 г., като разработчик, PM и консултант в Stenik, работя по електронните магазини на Кокетна, CarpetMAX, Хиполенд, Пакостник, Ozone, Денси, Кабелкомерс, WS Teleshop и много други. Като хоби, развивам и мои онлайн магазини, което ме прави специалист не само от страната на разработчика, а и от страната на търговеца – опит, който малцина притежават.
   Повече за мен »

   Follow me on twitter