Уеб събития и събитиенца. Защо никнат като печурки и вредата или ползата е по-голяма за нас?

Be Sociable, Share!

  В България, страната на феномените, като тръгне една тенденция и всички след това драпат в тази посока. Защо в София за един 1 месец има повече събития в интернет бранша, отколкото за същото време в половин Германия? (примерът е DE, защото там ги посещавам и следя и съм компетентен)

  Като получите поредната поканка за “най-доброто”, “единственото” и “най-голямото” събитие, конференция, wokrshop или изложение за уеб дизайн, SEO или онлайн маркетинг, защо първо не си отговорите на следните 10 въпроса:

  Уеб събитие Stenik

  1. Някой от организаторите на тези web events направили си труда поне веднъж да отиде в чужбина, да почерпи малко опит от подобни събития и да обогати тукашната уеб култура? Освен организатора на Webit.

  2. Защо лекторите на различните уеб събития са винаги едни и същи?

  3. Мислите ли, че ако имаха достатъчно работа в областта си, в която са специалисти, щяха всеки месец да имат време да подготвят по 2 презентации?

  4. … или презентациите може би винаги са едни и същи и се говорят еднакви неща?

  5. А къде всъщност са лекторите, които печелят международни проекти и награди, управляват големи фирми и имат гигантски опит?

  6. “Наученото от събитието и хората, които отново срещнах и си казахме старите неща и новите клюки” vs. “Платената такса + времето, което отделих, през което можеше да отхвърля доста задачи”

  7. Защо всички събития имат по 30 медийни партньора? Нали всички разбираме от social media marketing? Как така не може със силата на социалните мрежи да съберем 50-100 участника? Къде е индивидуалността и уникалността?

  8. Защо винаги организаторите, лекторите и спонсорите се карат? За пари ли ще се разправяме или ще си помагаме да развиваме уеб бранша?

  9. Каква е целта на организаторите: да изкарат едни бързи пари еднократно или да създадат име на събитието, което да създаде общност от специалисти, които да си помагат и да комуникират?

  10. …организаторите ще си се сменят, ама потърпевшите ще сме едни и същи.

  Стига сте чели, а отивайте да купувате early bird tickets, че вип-четата свършиха.

  Ще се видим на коктейла на следващото събитие. И да не забравите да следните какво става около мен и Stenik: twitter.com/sedefa, току виж и ние сме спретнали едно event-че :)

  —————————————————————

  А ето и отзивите по социалните мрежи за статията ми:

  Иван Иванчев от Изи Онлайн АД:
  Като печурки ми хареса много :) У нас никой не може да направи печеливш бизнес, понеже всички го копират веднага. На един клон кацат 10 врабчета и се люшкат докато не се счупи и се изпотрепят. Виновни са разбира се и т.нар. медийни партньори, които споменаваш. Ако си голяма уеб група бива ли да подкрепяш всяко събитийце, само и само да се види логото ти? Нека първо се наложи някой и така да заслужи подкрепата ти. Ако си лектор – бива ли да ходиш насам натам и говориш в кафета, мазета и тавани. Не трябва ли да държиш на личността си и така сериозните събития да имат сериозни лектори. Ако си спонсор – бива ли да раздаваш пари насам натам, на всеки който се помоли? Липсва стил, лоялност, качество, отношение, характер. Вратите пред всички са отворени, прагът за влизане в бизнеса е супер нисък и съответно бизнес скоро няма да има за никого.

  Be Sociable, Share!

   20 Comments

   • Много добра статия. Поздравления!
    Абсолютно същото мисля и аз за уеб събиранията в България.
    Всяка година – едни и същи хора, всяка година – едни и същи теми, само запетайките сменят.
    Но за жалост всичко което копираме от световните му и известни алтернативи минава под знака на “побългарихме го” и това играе страшно лош номер. Това е недостатъка – побългаряваме всичко, както на нас ни е удобно.

    И един въпрос към вас г-н Чорбанво – ще присъствате ли на 14-15 май, на конференцията на предприемачите. Би ми било приятно да се запозная с вас :)

    Поздрави, Иван Савков :)

   • Чорбанов – извинявам се че сбърках името :D

   • Проблемът не е в броя на събитията, а в това дали имат да кажат нещо ново и полезно.
    Ти какво предлагаш?

   • На 14 и 15 май точно е денят в Stenik на отворени врати за стажанти. Очакваме 150 уеб ентусиасти да дойдат събитието в хотел Силвър Хаус, София. Затова ще съм ангажиран там. Следващият път ще ми е приятно да се запознаем. Поздрави:)

   • И аз напълно подкрепям всичко, казано в тази статия.
    Жалкото е, че има много хора, които всеки път ходят на подобни събития и правят “трафик”.
    Едни и същи програми, едни и същи лектори, едни и същи презентации (много от тях с грешки или непрочетени, преди да се пуснат).
    Особено има 1-2 фирми-организатори (няма да ги споменавам), на чиито събития само се сменят имената и датите на провеждане. Жалко е.

   • Само не знам, като има толкова колеги, които споделят моето мнение седят и си трайкат. Не може да сме като стадо овце. Със сигурност има десетки хора, които виждат същината на нещата, но просто се примиряват с реалността и си бачкат целенасочено. Щечсе радвам и организаторите на уеб събитията да се защитат и да симкажат мнението или ако се скатаят, поне да работят над градивна промяна, защото кешът от събитията скоро ще им избяга с 300…

   • [...] Скоро бях от другата страна и се обърнах за партньорство за събитие. След първоначалните срещи и уговорки, трябваше да се обадя и да напиша 2 имейла, за да получа отговор с отказ с толкова баналното ‘… ще се радваме да работим заедно в бъдеще…’. Липсваше обяснение за отказа, липсваше алтернатива, липсваше един елементарен жест на покана за посещение на събитието (още по-добре с някаква отстъпка от цената или безплатно). Това най-вероятно е липса на професионализъм в конкретния служител, но негатива определено се трупа към фирмата организатор. При срещи с бранша разбрах, че не е само към мен това отношение на конкретните организатори. Същите хора ще се обадят повторно за парньорство – и дано този път са научили урока си. Преди това могат да прочетат една много хубава статия за Уеб събития и събитиенца… [...]

   • Г-н Чорбанов,
    да, много колеги – по напреднали или не, споделят нашето мнение, но за жалост колегите които организират тези събития не споделят нашето мнение. Тоест е малко изгубена кауза.

    Остава варианта, сами да се организираме и да направим нов формат за тези събирания.

    Аз лично имам идея за подобен офлайн формат но обикновено всичко опира до средства.
    Съвсем скоро ще я споделя с колегите с които работя, да чуя тяхното мнение и сигурно ще започна преговори с други познати и колеги, за да го организираме.

    Ако искате мога да ви държа в течение и когато имаме ясен план за организация и провеждане ще го споделя с вас, ако желаете да се включите и вие :)

   • Да, ще се радвам да ме държите в течение. Обичам алтернативните неща, особено, когато не влизат в клишираните закоравели рамки.
    Като имате път към София just call, а аз като минавам през PB също ;)

   • Ха прав си донякъде. Аз постоянно ходя в чужбина по събития и се опитвам да донеса част от добрите практики тук. Апорпо много съм вдъхновен Гънър: http://www.linkedin.com/pub/allen-gunn/0/a/4a9, който казва, че в събитията сега има 2 мръсни думи: Презентация и пауърпоинт :)

    Не си прав за събитията. В лондон на седмица има повече уеб събития отколкото тук за целия конферентен сезон – трябва много да си почудиш на кое да отидеш и на кое не.

    Много клиширани са събитията тук, спор няма. Излиза някакъв чичко или лелка, отварят едно слайдове и почват да говорят разни си неща, докато публиката спи или чатка на лаптопа.

    И още нещо важно. СЪБИТИЯТА ТУК СЕ ПРАВЯТ ЗА ПАРИ, а не за полезност на събитието като крайна сметка.

    Аз съм готов да платя 200 лева, ако знам, че със знанията получени от конференцията ще ги изкарам, но не съм готов да платя 200 лева, да канят някакви надутаци от къде ли не, който да показват колко са велики и после да има кафе пауза.

    Това са моите 2 цента.

    бого

    • Повечето организатори не могат да разберат, че могат да направят качествени събития, които да са полезни за хората, с това организаторите да спечелят публиката и да си помогнат на собствения бизнес. Но проблемът е че нямат бизнес и затова се налага да го правят за кеш.

   • Здравей, Стефан,

    Само да добавя, че и от Лукрат ходим по събития навън, за да бъдем актуални и да предлагаме най-доброто на участниците в нашите събития :)
    (Дори в момента сме на път към едно такова :)

    Сред лекторите на http://www.uxsofia.com има имена със сериозен опит и награди.

    • Точно за това се записах единствено за вашето събитие от всички останали. И то на първия ден :) Да не се възгордеете. Надявам се да оправдаете доверието :)
     Направихме 2-ри тест на сайт с потребители на базата на наученото на вашия курс по ползваемост и ще пуснем днес една кратка статия за това в блога на Stenik: http://stenik.bg/blog

   • Малко ми е странна статията ти, Стефан…Защо си мисля, че ако уеб събитията в България са тоооолкова много и на тях участниците нищо важно не научават, тогава никой няма да има интерес към тези събития…Щом те продължават и има хора, които заплащат за участието си, значи не са толкова много и толкова безполезни… Нали уж живеем в пазарна среда? На теб едно събитие не ти е интересно – не ходиш, на друг му е интересно – и ходи. Хубаво е да участват световно известни имена от чужбина, хубаво е да има повече подобни експерти и в България…но уви, това е положението…поне засега….Без да се заяждам, ама някой беше казал по твой адрес – че логиката ти е малко като “дай да оплюем конкуренцията”, пък няма значение ние какво правим…Не е коректно просто…

    • Събитията са пълни с хора, защото стана тренд от известно време насам. А хората се влияят от трендовете и ходят по събитията, защото отиват на всеки event с надеждата, че някой ще им каже “рецептата” за големия кеш или ще направят върховното запознанство. Имаше из нета (май в TED) една статия “stop doin’ bulshit and get back to work” или с други думи – не си губи времето в излишно социализиране, а свърши нещо за бизнеса и клиентите си.
     Който го е казал това за мен е напълно прав, не Ви е подвел. Просто не търпя акаунти и интриганти. А какво правим ние – това всички го виждат :)

   • Стефан, Благодаря за оценката. Казваш много истини, особено ми хареса метафората с много птички люлеещи един клон, но истината е че такива неща се случват и по другите страни, не само в България. Германия е друг свят и ти го знаеш добре. :)

    Иван също е прав относно прага за влизане, размиването на бранда и желанието да си навсякъде… но това са реалностите. Времето ще покаже :) А за индустрията: http://www.e-acad.eu истинска образователната програма (и все още единствена:) . Вярвам, че образованието е двигателя напред. Успех на всички ;) и ако не се видим на други места и събития – до Webit :)

   • Не мога да се съглася, категорично с теб.Слагаш всички компании, които организират събития и семинари под един общ знаменател, а нямаш право да го правиш, защото сред тях има изключителни професионалисти, които не го заслужават. Ако нещо те е подразнило, или визирай конкретни имена, или не слагай всички под една шапка.

    Освен Пламен, който е замесен в изложението ти – адмирации за всичко, което прави за уеб бизнеса в България, мисля, че “Интер Контакт България” заслужават не по-малко похвала за работата, която вършат през последните две години. Аз съм техен медия партньор съм вече повече от година и всеки път, когато работим заедно те канят не просто поредния “чуждестранен” лектор, а поредното име, професионалист признат в световен мащаб. Така че ако питаш за “лекторите, които печелят международни проекти и награди, управляват големи фирми и имат гигантски опит”, мисля че е време да посетиш техен семинар, следващият е на 23. юни. в София :-)

    Не исках да правя толкова явна реклама, обаче ме предизвикваш понякога. :-)

    Само да поясня, не споделям мнението, че не си прав, тъкмо напротив – определено има още какво да се желае по отношение на събитийния маркетинг и мениджмънт в България, както и по отношение на лекционните теми, лекторски умения на част от лекторите и много, много неща – факт, но не може да квалифицираш колегите в индустрията “стадо овце” и да ги обвиняваш, че “седят и си трайкат”, а ти самият само да “раздухваш огъня” и после да се измъкваш по пантофки от скандала, най-образно казано. Та, чии семинари точно те дразнят и предизвикаха това възмущение у теб?

    • Хората, за които се отнася разбраха кои са, защото започнаха да линкват вече насам. Но ще ти отговоря пълно утре, като имам малко време, тъй като отиваме на Stenik театър след малко.

   • С малко закъснение се включвам и аз. Как да не е ясно кое ни/ме дразни? Съвсем директно – дразни ме, когато някой, който не разбира дава акъл. А когато прибира и пари от това нещата загрубяват. Както бях написал наскоро във FB той уеб дизайнът стана като футбола – всеки дава акъл без да го е играл. Хубаво е човек да използва нишите в точните моменти и да изкара някой лев от това, но е хубаво и той да е точният човек за това. Кажи ми – ако ти ме познаваш от 3-4 години, като човек от фирма за уеб дизайн и след 1 година ме видиш да организирам събитие на тема “Как се прави биодизел от рапица”, на което да съм лектор и да предавам “собствения си опит” в областта, няма ли да ми се изсмееш?

    • Даже и ще те пиша. :-) Проблемът не беше в това, че не сте прави, а в това, че Стефан обобщава малко крайно и говори за всички под един знаменател, а има хора които не го заслужават. Има качествени и не-толкова качествени събития, но аз затова попитах “кой точно ви издразни” та стана повод за написването на статията – ако нещо ви е възмутило кажете го с истинските му имена или просто не карайте хора да остават с грешно впечатление, че по презумпция “обученията и лекторите в България за нищо не стават” – не е вярно просто!

   Leave a comment

   Кой е Стефан Чорбанов?

   Stefan Chorbanov, Stenik
   От 2004 г., като разработчик, PM и консултант в Stenik, работя по електронните магазини на Кокетна, CarpetMAX, Хиполенд, Пакостник, Ozone, Денси, Кабелкомерс, WS Teleshop и много други. Като хоби, развивам и мои онлайн магазини, което ме прави специалист не само от страната на разработчика, а и от страната на търговеца – опит, който малцина притежават.
   Повече за мен »

   Follow me on twitter