Защо стажантите са добър ход за една уеб дизайн компания? Интервюто ми в новия брой на списание .net

Be Sociable, Share!

  “Ако подходиш правилно със стажантите, това може да се окаже една много добра инвестиция”. Под това мото минава интервюто ми в последния брой на специализираното издание на уеб бранша списание .net.

  Интервюто е част от кампанията на Stenik за набиране на уеб стажанти и Деня на отворени врати за стажанти в Stenik на 14. и 15. май 2011 г. в хотел Silver House, София.

  Стефан Чорбанов в списани</em>е .net за уеб стажантите

  1. Как се роди идеята за стажанската ви програма?
  Идеята за стажантски програми в Stenik се роди от опита и наблюденията ми върху компаниите в Германия, където голям процент от работата се извършва от практиканти. През 2010 г. наехме 4-ма стажанти и останахме изключително доволни от труда, развитието и мотивацията им. Затова в началото на 2011 г. обявихме официално кампанията за Web стажанти.
  Зад гърба си с моя екип имаме 8 годишен опит в Stenik и имаме самочувствието и желанието да предадем наученото на по-младите след нас. Ако подходиш правилно със стажантите, могат да се окажат много добра инвестиция в персонал и в кратък срок от 1-2 месеца да работят по проекти на компанията рамо до рамо с професионалистите.

  2. Какви хора търсите?
  Отворените стажантски позиции са за уеб дизайнер, PHP програмист, XHTML&CSS програмист, QA и мениджър „Проекти”. Кандидатите е нужно да имат основни познания по позицията, но най-важното е да са активни в интернет и убедени в себе си, че искат да продължат след стажа да се занимават с уеб. Кандидатите могат да са както млади студенти, така и хора, кото жеалят просто да се преориентират.

  3. След практиката, какви условия предлагате за продължаване във фирмата?
  При успешно завършване на стажа, предлагаме на практиканта длъжност в Stenik на постоянен трудов договор и с отлично стартово възнаграждение . От 4-мата стажанти през 2010 г., трима останаха на позиции уеб дизайнери и QA.

  4. Колко човека кандидатстваха тази година?
  От началото на кампанията Web стажанти 2011 в Stenik от януари до април кандидатстваха близо 550 човека, като най-много е напливът за уеб дизайнери и PHP програмисти.

  5. Какво е нивото на кандидатстващите?
  Половината имат силна база, на която са стъпили, а другата половина са тотално начинаещи. Преди всичко това са хора, които имат основни познания по Photoshop или са чели книги за програмиране, но тепърва имат да се учат и да надграждат в практическите си умения. При подбора на стажанти, преценяваме предимствата на всеки един кандидат от гледна точка не само на уеб умения, а и на образователен ценз, допълнителна квалификация, компютърни умения или участия в проекти.

  6. Мислите ли, че образованието по уеб в България е на ниво?
  Определено не е на ниво, базирайки се на следването ми в ТУ София, с който се разделих преди 3 години. Съдейки по кандидатите за програмисти – те предимно са от немския факултет на ТУ София и ФМИ на СУ, като тези от ФМИ определено ги превъзхождат по знания. Преобладават доста кандидати за уеб дизайнери от НБУ от различни специалности, които определено не са на задоволителнo ниво.
  От тези разсъждения стигам до извода, че няма много развитие в образованието по уеб, спрямо моите студентски години.

  7. Какво бихте дали като препоръка към фирмите, които искат да направят подобна програма?
  Преди да стартирате подобна програма, трябва да си отговорите на няколко съществени въпроса: Какви хора точно търсите? Имате ли свободен ресурс, за да им обърнете достатъчно внимание? Как ще ги мотивирате и какви условия ще им предложите?
  Важно е и как ще привлечете вниманието на кандидат-стажантите към вашата кампания. Бъдещите спациалисти разчитат много на името и репутацията на компанията, на мястото й на пазара на труда, на професионалните й изяви. Много от кандидатите следят уеб дизайн фирмите от години, знаят кои са ръководителите им, затова е хубаво да има директен контакт от тяхна страна. Не залъгвайте кандидатите, като пускате обяви с маркетингова цел и привличане на внимание. Всички те разчитат на обратна връзка.

  8. Трудно ли се огранизира подобна инициатива?
  Самата организация по организирането и промотирането на инициативата не е трудна.
  Трудната част идва при самия процес по подбор на кандидатите, особено когато са толкова много. Необходимо е не просто да се обяви стажантската инициатива, но и да се поддържа контакт с тези хора. Непрекъснато има запитвания, обаждания, размяна на e-mail-и, това е момент, в който ние трябва да сме непрекъснато активни и да не спираме да ги осведомяваме за това, което се случва докато тече стажантската програма. Не е толкова лесно да осигуриш отговор на всеки един от тях, а също и да им откажеш, когато компетенциите не отговарят на изиксванията ни.
  Отделно от стажантските програми организираме на 14. май и събитие „Ден на отворени врати за стажанти в Stenik” в х-л Silver House, София, където искаме да осъществим личен контакт с повече кандидати и да отговорим на въпросите им. Това изисква също много време и подготовка.

  9. Какви са предимствата за компаниите, които дават подобни възможности?
  Компанията печели качествен човешки ресурс, отдаден на работата, бранда и хората, които са му подали ръка в началото – когато винаги е най-трудно.

  Стефан в списание .net

  Be Sociable, Share!

   2 Comments

   • Здравейте,

    искам да Ви поздравя за хубавата статия, и най-вече да изкажа голямата си благодарност за жеста, който направихте Вие и Вашия екип към нас “младото уеб поколение”. Аз съм от малък провинциален град, с много неразрушими стереотипи. Там за да успееш, с това което си се захванал трябва да имаш стабилен човек зад себе си, било то родител, роднина или просто познат. Когато тръгнах да кандидатствам след като завърших средното си образование вярвах, че София е най-правилното място, за развитие на обикновения човек от малкия град. Това наистина се оказа така, г-н Чорбанов и екипа му лично на мен ми върнаха доверието в БГ УЕБ средите, също така ми дават възможност да се докажа и да разбера какво още тряба да науча. Аз се занимавам вече 7 години с дизайн, следя много от големите фирми, и това е първата фирма от големите имена на Уеб пазара, която прави нещо подобно.

    БРАВО!

    Искрено Ви пожелавам тази събота и неделя да намеряте ТОЧНИТЕ попълнения за вашия екип…

    …Вие го заслужавате!

    Поздрави,
    Апостол Пенчев.

   • Здравейте,

    Аз също искам да изкажа мнението си за СТЕНИК и екипът като цяло. Значи от доста време следя Стеник, може да се каже почти от разрастването на фирмата, не помня точно кога беше и не помня много неща от тогава до сега. До сега не съм имал възможност да се срещна със г-н Чорбанов или някой друг от екипа, но с времето и поддържането на контакт по e-mail, разбрах, че зад Стеник стоят прекрасни хора, прекрасен екип. Хора, които знаят какво и как да го правят.

    Надявам се един ден да се срещнем очи в очи. Продължавайте и за напред така. За да радвате както нас – феновете, така и клиентите, както и другите хора около вас. Ние винаги ще сме с вас и ще ви подкрепяме, каквато и инициатива да предприемете. Страхотна статия!

    Поздрави.

   Leave a comment

   Кой е Стефан Чорбанов?

   Stefan Chorbanov, Stenik
   От 2004 г., като разработчик, PM и консултант в Stenik, работя по електронните магазини на Кокетна, CarpetMAX, Хиполенд, Пакостник, Ozone, Денси, Кабелкомерс, WS Teleshop и много други. Като хоби, развивам и мои онлайн магазини, което ме прави специалист не само от страната на разработчика, а и от страната на търговеца – опит, който малцина притежават.
   Повече за мен »

   Follow me on twitter