Защо за бизнесмените понеделник е най-хубавия ден от седмицата?

Be Sociable, Share!

  Може и да е заради професионално изкривяване, може и да е защото акаунтите* (виж дефиницията най-долу) ми лазят зверски по нервите, но определено обичам понеделник и мразя за чувам в края на работната седмица “Оф, 12.00 ч. е още. Как ще издържа до края на деня. Писна ми.” А може би и защото бивша служителка вежнъж в петък в 16.00 ч. ми отговори на въпроса “Как е?” с “Ми к’во да ти кажа, чакам да стане шест часа и да ходя да се напия в Студентски град.”

  Защо биснесмените обичат понеделник и мразят събота и неделя?

  Понеделник ти дава толкова много възможности и перспективи, колкото не очакваш. Даже често понапразвам събота и неделя, защото нямам търпение да дойде понеделник.

  Вероятно не само аз споделям мнението, а и много други бизнесмени могат да се съгласят и да изтъкнат още редица причини, защо обичат понеделник. Но ето моите:

  1. Единственият ден, в който планът за деня (вероятно) ще се реализира.

  2. Изготвил съм задачите за седмицата и нямам търпение да ги разпределя на екипа. Ще се завършват нови проекти!

  3. Общите събрания на повечето клиенти. Очаква се да прегледат и одобрат офертата на Stenik.

  4. Банките започват работа и клиентите продължават да превеждат по договорите си за изработка на уеб сайтове.

  5. Идеалният момент да презентирам новите ни уеб проекти, услуги и идеи във Facebook – когато всички са го налазили, за да гледат и коментират резилите от уикенда.

  6. В офиса не се чува: “Петък е. Няма ли да свършим работа по-рано?”

  7. Шефовете на фирмите, клиенти на Stenik, има възможност да са стъпили на вратовете на служителите си и да са им казали: “Имаш 5 дена да напишеш текстовете за сайта, за да го пуснем най-накрая, защото Stenik ни чакат!”

  8. Всички акаунти* имат мускулна треска от фитнеса си в събота и неделя и залата в понеделник е празна.

  9. Кешът на хората е избягал през уикенда и поненделник вечер е перфектна за спокойно излизане на ресторант и клуб.

  10. Знам, че имам нови 7 дена, в които да свърша това, за което никога не остава време.

  *акаунти: нископоставени служители, с високо самочувствие, обикновено от малка българска провинция, завършили местната “езикова” и след това УНСС. Нямат квалификация за бизнеса, в който работят и единствената им задача е да са връзката между клиента и изпълнителя (т.е. винаги да омазват комуникацията и проекта). Много са “отговорни”, винаги имат ужасно много работа и никога не си вдигат телефона, когато ти трябват. Често шофират сива Toyota Corolla или брандиран фирман автомобил, ходят в handsfree, забодено в ухото през целия ден, носят светло синя риза и сиво сако и имат Blackberry.
  Be Sociable, Share!

   5 Comments

   • Това, което си описал е акаунт по призвание. Има и акаунт по душа, като то е дори още по-лошо.

    P.S. Акаунтите често са по двама в corolla-та, обядват на групички, участват в аматьорски първенства по футбол на малки вратички, но преди всички акаунтите късат нерви с неадекватност!

   • Това дава отговор на въпроса защо в понеделник съм изпълнен с толкова енергия :)

   • Първата причина ми е фаворит, даже ме разсмя :)

    Малко конструктивна критика, нали ме знаеш че се ровя по детайлите – пускай по един spellcheck като ги напишеш статиите, не давай хляб на хейтърите.

    Поздрави

   • С интерес чета блога Ви, но не мога да се съглася с дефиницията за акаунт.
    Звучи сякаш сте работили с не повече от трима в рамките на професионалния си опит.
    Успех!

    • Хм, с доста съм работил и затова съм стигнал до това заключение :) Затвърждение за моето мнение за “акаунтите” е и една от последните добри комедии “Размяната”, където единия герой казва на другия: Искаш да изглеждаш акаунт? Купи си Приус, сложи си handsfree, закачай си разни неща на колана….

     Винаги има и добри изключения.

   Leave a comment

   Кой е Стефан Чорбанов?

   Stefan Chorbanov, Stenik
   От 2004 г., като разработчик, PM и консултант в Stenik, работя по електронните магазини на Кокетна, CarpetMAX, Хиполенд, Пакостник, Ozone, Денси, Кабелкомерс, WS Teleshop и много други. Като хоби, развивам и мои онлайн магазини, което ме прави специалист не само от страната на разработчика, а и от страната на търговеца – опит, който малцина притежават.
   Повече за мен »

   Follow me on twitter